top of page

Ben jij een ondernemer? Bekijk hier de 5 hoofdeigenschappen van een echte ondernemer!


Wat is een ondernemer?

Het is een vraag die we ons allemaal op een bepaald punt in ons leven stellen. Ben ik een ondernemer? Op zich kan iedereen ondernemen, maar dit wil niet zeggen dat iedereen een ondernemer is. Vandaag de dag doen er veel synoniemen van dit woord de ronde. Populaire voorbeelden zijn "entrepreneur", "zelfstandige" of "zaakvoerder.

Ook al willen deze woorden niet allemaal hetzelfde zeggen, toch worden ze vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is een ondernemer nu eigenlijk?

 

Een ondernemer (ook: zakenman, zakenvrouw of entrepreneur) is een persoon die iets onderneemt, en daarmee een of andere maatschappelijke bijdrage levert. - Wikipedia


Iemand die een bedrijf voor eigen rekening uitoefent - Van Dale


A person who sets up a business or businesses, taking on financial risks in the hope for profit. - Cambridge University

 

5 eigenschappen van een ondernemer

1. Nederigheid

Veel mensen denken dat het zijn van een ondernemer gelijk staat aan het alleen opereren en dat dit iemand is die puur op persoonlijkheidskracht een idee op de markt brengen. Er is nooit niemand geweest die iets heeft bereikt dat de moeite waard is zonder de hulp van een ander.

Iets belangrijk om te beseffen in de wereld van het ondernemerschap is dat er altijd iemand slimmer of meer ervarener is dan jij op een bepaald gebied. Deze mensen moet je inhuren om jouw zwakke punten in te vullen en niet juist afstoten.


2. Klantgerichtheid

Het staat bekend dat een uitstekende klantenservice een betere klantenbinding tot resultaat heeft. En laat ons eerlijk zijn, er is geen betere reclame dan "mond-op-mondreclame. Het leidt ook tot een vermindering van algemene problemen en de versterking van het merk en het bedrijfsimago.

Zeker wanneer we het hebben over een startup is de waarde van klantengerichtheid ongetwijfeld duidelijk om het hoofd boven water te houden.

3. Kostenefficiënt

Het is een veelvoorkomend feit dat startende ondernemers falen omdat ze geen geld meer in de zakken hebben zitten. Dit vaak omdat het huren of kopen van kantoorruimten een enorme aanslag is op de startmiddelen die een ondernemer ter beschikking heeft.

Daarom is het vaak slim om zo lang mogelijk te wachten met het voorzien van een kantoorruimte, vandaag de dag zijn er veel plaatsen waar je kantoorruimten kan delen met andere ondernemers en zo kan je de grootste kost van je onderneming vanaf de start elimineren. Deze centen kan je dan investeren in belangrijkeren dingen zoals het aantrekken van he juiste talen en het opbouwen van een "infrastructuur".


4. Flexibel en toekomstgericht

Een goede ondernemer heeft vaak het vermogen om zich snel aan te passen en op lange termijn te denken. Kijk alleen maar naar de flexibele behoeften van millennials (die toch onze toekomst vormen). Dit heeft invloed op enerzijds op de onvoorspelbaarheid van de vraag van de klant en anderzijds op de aanpak tegenover het deel van het personeel dat millennials zijn. Het is belangrijk om deze mensen in huis te houden, maar anderzijds willen ze ook reizen en genieten van het leven.

Flexijobs is de ideale oplossing voor dit probleem en daar moet een rasechte onderneming ook voor open staan. Ook de opname van online collaboratieve systemen de onderneming (call centrum, time software, team software,...) kunnen helpen om de nodige flexibiliteit te voorzien.


5. Risico-nemer en niet bang zijn voor mislukking

Dit is misschien de moeilijkste eigenschap van een ondernemer. Het niet bang zijn om risico's te nemen gaat vaak in tegen de aard van het beestje waar we vaker zouden kiezen voor zekerheid dan onzekerheid. Ondernemen kan niet zonder enig risico te nemen en daarmee gepaard gaan mislukkingen. Om te slagen in een ondernemerswereld moet een entrepreneur dus doortastend zijn en risico's nemen.

Een mislukking is vaak een opstapje naar succes, wees niet bang om fouten te maken en eruit te leren. Niemand is als perfecte ondernemer geboren en diegenen die overblijven zijn diegene die risico's genomen hebben!

 

Ben jij een geboren ondernemer? Neem dan zeker contact op met FDW-Opleidingen om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Laat uw kennis over zaken niet verloren gaan en help anderen om hetzelfde als jou te bereiken. Stuur een mailtje naar info@fdw-opleidingen.be.

12 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page