top of page

Code 95 - vakbekwaamheid: Wat is het en waar kan ik het volgen?


Wat is Code 95 - vakbekwaamheid?

Als professionele chauffeur die in het bezit is van een rijbewijs van de categoriegroepen C en D is het verplicht om het rijbewijs aan te vullen met vakbekwaamheid door de overheidsinstanties FOD-mobiliteit en het Departement Mobiliteit en Openbare werken. Boven op het behalen van het rijbewijs moet de houder ervan voor de verlenging van dit rijbewijs elke 5 jaar nascholing volgen.


Vakbekwaamheid kan op 2 manieren behaald worden:

  1. Op het moment van het behalen van het rijbewijs kan het gecombineerd worden met het examen.

  2. Na het behalen van het rijbewijs bij de daarvoor gecertificeerde bedrijven.

Vakbekwaamheid op het rijbewijs is maar 5 jaar geldig en een chauffeur die zijn vakbekwaamheid wenst te verlengen moet in totaal 35 uur les volgen bij een erkend opleidingscentrum. Als de chauffeur van het rijbewijs C of D in België woont is deze ook verplicht om nascholing te volgen bij een door de Belgische overheid erkend opleidingscentrum.


Vrijstellingen voor deze vakbekwaamheid:

  • Chauffeurs van voertuigen met maximumsnelheid van 45km/h.

  • Chauffeurs van voertuigen die toegewezen zijn aan diensten van de openbare orde.

  • Chauffeurs van voertuigen die worden gebruikt voor privédoeleinden.

  • Chauffeurs van voertuigen of een combinatie van voertuigen die gebruikt worden voor het vervoer van materiaal dat nodig is voor het uitoefenen van de hoofdactiviteit. Het vervoer mag niet de hoofdactiviteit zijn.

Waar Code-95 - vakbekwaamheid volgen?

Voor een opleidingscentrum in Vlaanderen te kunnen oprichten moet deze worden goedgekeurd door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid. Er zijn maar een beperkt aantal opleidingscentra waar u uw nascholing kan volgen, hier kunt u een lijst met erkende opleidingscentra terugvinden.


De instructeurs van FDW-Opleidingen geven voornamelijk les in de Code 95 - vakbekwaamheid in de volgende erkende opleidingscentra:

Hebt uw specifieke vragen over het behalen van de Code 95 om uw rijbewijs te verlengen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via info@fdw-opleidingen.be. We beantwoorden graag al uw vragen en brengen u met de juiste mensen in contact.

663 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page